Menü Bezárás

Interjú: Mini Garros, a tenisz szeretete családi örökség

Turi Zsuzsanna játékosként, klubvezetőként és „teniszszülőként” is aktív tagja a sportágnak. A többszörös korosztályos bajnokot felnőttként betegségek akadályozták meg abban, hogy megvalósítsa álmát és a világ élmezőnyébe kerüljön. A Mini Garrost húgával, Turi Katalinnal üzemeltető szakember azt szeretné, ha gyermekeik vinnék majd tovább a klubvezetést.

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ)

Bár a sors többször állította leküzdhetetlennek tűnő akadályok elé Turi Zsuzsannát, az egri születésű többszörös magyar bajnok soha, egyetlen percig sem gondolt arra, hogy búcsút mondjon szeretett sportágának. A nehézségek csak erősebbé tették, s nemcsak a pályán játékosként, de azon kívül szakemberként is. Húgával, Turi Katalinnal több mint három évtizede üzemeltetik a szüleiktől megörökölt Mini Garros Teniszklubot, s amikor a zuglói telephelyet 2018-ban váratlanul elveszítették, akkor is talpra álltak. A rákospalotai Asia Center mögött önerőből új pályát építettek, s nagy erőfeszítések árán ugyan, de megőrizték a közel 250-300 fős amatőr tagságukat is. A Turi nővérek elhivatottsága ugyanis nem ismer határokat.

Pedig az egri család életébe véletlenül csöppent a tenisz. A kis Zsuzsi a helyi általános iskola igazgatóhelyettesének hatására kezdett el játszani, s azonnal beleszeretett a sportágba. Nemcsak tehetséges volt, de szorgalmas is, az edzések után a garázsuk falán gyakorolt tovább. A versenyeken is gyorsan sikeres lett, újoncként és serdülőként előbb vidék-, majd kisvártatva országos bajnokságot nyert. A hazai szövetség részéről Mezei István, a vidéket járó vándoredző „fedezte fel” és csábította a fővárosba. Az ifjúságiak közötti győzelmével pedig együtt járt a párizsi repülőgépjegy is, a korosztályos Roland Garrosra.

− Óriási élmény volt élőben látni Vilast, Borgot, Navratilovát és a többi sztárt, természetes, hogy én is közéjük vágytam – emlékszik vissza a francia fővárosban szerzett élményeire Turi Zsuzsa, aki akkor a legjobb tizenhat közé jutott a juniorok versengésében. – A felnőttek közé lépve, azonban előbb egy ízületi gyulladás, majd egy nehezen felfedezett születési rendellenesség miatt a legfontosabb három évemet kellett kihagynom, s bár a bordaműtétet követően megoldódtak a problémák, addigra lemaradtam a versenytársakhoz képest. Mégis játszottam tovább, mert a tenisz nélkül nem tudtam elképzelni az életemet.

Zsuzsi végül négyszeres páros magyar bajnok lett Rózsavölgyi Éva oldalán, az Újpesti Dózsával pedig négy csapatbajnoki címet nyert. De játszott német és osztrák együttesekben is, így finanszírozva a nemzetközi tornákon való részvételét. A női világranglistán a 430. hely volt a legjobbja.

A nála négy évvel fiatalabb Katus az ő példájára vett először teniszütőt a kezébe, ám karrierje sérülés miatt már kamaszkorában véget ért, így az érettségi után nyomban az edzősködés és a pályaüzemeltetés felé fordult. A Mini Garros 1980-as zuglói megalapításában azonban a szülőknek volt a legnagyobb szerepük, akik egri üzletük értékesítését követően ugrottak fejest a budapesti teniszéletbe. Kizárólag két leányuk kedvéért. A családi vállalkozásba Zsuzsi évekkel később, a versenyzés befejezését követően szállt csak be. Fia, Nagy Péter 1992-es születése jelentette a vízválasztót.

− Harmincegy éves voltam, s bár férjemmel, Nagy Mátyással már nagyon fiatalon megszerettük egymást és együtt voltunk jóban-rosszban, összeházasodni csak tíz évvel később tudtunk. Természetesen a tenisz miatt, hiszen olyan sokat utaztam, hogy egyszerűen nem volt rá lehetőségünk. Peti születésével is hasonló volt a helyzet, azután eljött a pillanat, amikor választani kellett és nem várhattunk tovább – idézi fel a 1992-es esztendőt Turi Zsuzsa, aki Peti születésével, nemhogy eltávolodott, de még a korábbiaknál is közelebb került sportágához, hiszen a kisfiú első játékszere is a labda volt. Sőt, az első szava is. Anya vagy apa helyett.

− Peti tényleg a pályán nőtt fel, hiszen ekkor kezdtem órákat adni és besegíteni a klub vezetésébe, Matyi pedig mindig is az edzősködésnek élt – beszél a Nagy család és a tenisz sajátságos kapcsolatáról Zsuzsi, aki egy ideig még indult fiatal szenior versenyeken, s vezette is az európai női ranglistát, világviszonylatban pedig a harmadik volt. Tizenöt évnyi szünet után tavaly, hatvanévesen tért vissza ismét a pályára, mégpedig győztesen. Az umagi szenior világbajnokságon a német Ellen Neumann oldalán bronzérmes lett.

– Peti már kicsiként is zseni volt a labdával, a monoton edzéseket azonban nem bírta. A Fucsovics, Zsiga, Gödry, Filipenko nevével fémjelezett nagy generáció tagja volt, ráadásul a többieknél kisebb termetű, ezért nem volt lehetősége a kiugrásra. Az egykezes fonákja miatt ekkor még igen sebezhető volt a játéka, s az érzelmeit is nehezen tartotta kordában. Úgyhogy elküldtem az Egyesült Államokba tanulni. Nem volt könnyű döntés egyikünknek sem, ám az idő minket igazolt. Nekem csak két dolog számított, váljon igazi emberré és tanuljon meg tökéletesen angolul. Mindkettő sikerült, éppen ezért a diploma már csak ráadás volt, ahogy a teniszben tanultak is. Persze a második évben szeretett volna hazajönni, de a kinti edzője megértette vele, hogy fizikálisan még sokat kell erősödnie, erre pedig Amerikánál alig van jobb hely.

Zsuzsi anyaként mindig nehezebben élte meg fia találkozóit, mint a sajátját, ám kifelé ezt sohasem mutatta. Higgadtságával és hozzáértésével nyerte el Peti bizalmát, aki örömmel vette, ha édesanyja kísérte el egy tornára. Itthon pedig mindkét szülője véleményére kíváncsi volt, még akkor is, ha nem mindig értettek egyet. Eredményeire azonban náluk senki sem büszkébb, a Davis Kupában többször is látványos bravúrokkal szolgáló, ATP-karriercsúcsát egyesben 2017 májusában a 409., párosban 2018 decemberében a 283. helyen elérő, többszörös magyar bajnok hazai meccseiről szinte sohasem hiányozhatnak.

Pedig a szinte második gyermekükként szeretett Mini Garros is bőven ad munkát a Turi-Nagy családnak. A rákospalotai újrakezdéshez nagy összegű hiteleket vettek fel, és az építkezés során is többen becsapták őket. A négy fix és öt légfenntartásos sátorral fedett pálya azonban felépült, és ma már szinte minden hétvégén házi- illetve hivatalos versenyekkel kedveskednek bérlőiknek.

− Büszkék vagyunk arra, amit elértünk, de nem kezdenénk újra, nehéz évek állnak mögöttünk – jelenti ki Turi Zsuzsanna, aki szerint a mai magyarországi viszonyok között nagyon sokba kerül a pályák fenntartása. – Rengeteg idő, energia és szeretet van abban, hogy ezt a hazai viszonylatban nagy létszámú tagságot meg tudtuk tartani, s még egy költözést is túléltünk. Szerencsére igen magas kihasználtsággal dolgozunk, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a bérlők érdekeit tartjuk szem előtt. Nálunk senki nem veszít el pályát, probléma esetén telefonon, személyesen szervezzük a bérléseket, s a versenyeket is miattuk szervezzük. A haszonnál fontosabb számunkra a családias, összetartó hangulat, valamint a minőség. Nehéz ma gazdaságosan üzemeltetni egy teniszpályát, hiszen óriási költségekkel dolgozunk, miközben a díjakat egyszerűen nem lehet tovább emelni.

A Mini Garrosnak azonban virágoznia kell, a Turi nővérek ugyanis fiaikra, Pál Norbertre, Pál Zsoltra és Nagy Péterre szeretnék hagyni a klubot. Pontosan úgy, ahogy azt az ő kedvükért, az ő szüleik tették néhány évtizeddel korábban.

Forrás: https://tenisz-palya.hu/klubhirek/